fbpx

Otizm Bireyleri

Otizm Bireyleri

Otizm Bireyleri

Otizm bireyleri henüz çocuk yaşta belirtilerini gösteren, beyin gelişiminin ilerlemediği genetik bir rahatsızlıktır ve ölene kadar devam eder. Otizmli kişiler sosyal çevresinde iletişim kurmakta zorluk çeker ve günlük hayatta normal bir şekilde yapılan faaliyetleri yapmakta zorluk çekerler. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarına göre daha fazla görülür. Belirtiler henüz bebekken açığa çıkarken genel olarak 3 yaş itibariyle açığa çıktığı gözlemlenmiştir.

Otizm özellikle 3 yaşından başlayarak hayat boyu devam eden bir rahatsızlıktır. Bu noktada otizmin tanısının etkili bir düzeyde ortaya konulduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır. Özellikle günümüz koşullarında otizmin belirtilerini biliyor olmak; bu rahatsızlığın erken tanısını da kolaylaştırmaktadır. Tam da bu noktada otizmin erken tanısının; erken dönemde rehabilitasyona dahil olmak anlamına geldiğini unutmamak gerekmektedir.

Otizm Bireyleri Belirtileri 

Otizmin belirtileri gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda farklı özellik çıkmaktadır. Bu noktada söz konusu belirtileri takip ederek; çok daha isabetli bir şekilde tanının konulması için bir uzmana görünmekte fayda vardır. İşte otizmin ön plana çıkan belirtileri:

Çocuklar;

  • İsimleri söylendiğinde veya herhangi bir şey söylendiğinde tepkisiz kalıyorlarsa,
  • Duyuyor olmalarına rağmen duymamazlıktan, görüyor olmalarına rağmen görmemezlikten geliyorlarsa,
  • Oyuncaklarla oynamak, çizgi film izlemek gibi herhangi bir çocuğun yaptığı şeyleri yapmakta güçlük çekiyorlarsa
  • Konuşmakta güçlük çekiyorlarsa veya çok geç konuşmaya başlamışlarsa,
  • Hiç kimseyle göz teması kurmayıp sabit bir cisimden gözlerini ayıramıyorlarsa,
  • İstedikleri şeyleri beden dilleriyle bile ifade edemiyorlarsa,
  • Sallamak, sallanmak, dönmek, döndürmek, düzenlemek, sıralamak, zıplamak, çırpınmak gibi hareketleri durmadan yapıyorlarsa,
  • Hiperaktiflerse,
  • Rutin alışkanlıkların en ufak bir değişiminde aşırı tepki veriyorlarsa,
  • Yüksek ve yabancı seslere aşırı tepki veriyorlarsa otizm tanısı konması olasıdır.

Otizmin Sebepleri 

Otizm bir hastalık değil, genlerle aktarılan kalıtsak bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Çocuğun sosyal çevreye olan uyumsuzluğu otizme sebep olan şeyin ilgisiz ebeveynlik veya okul hayatında yaşanılan zorluklar gibi görünse de yapılan araştırmalar genlerle aktarıldığını doğrulamıştır. Örneğin tek yumurta ikizlerinin sadece biri otizmli olurken, çift yumurta ikizlerinin ikisinin de otizmli olduğu ve bunun asla değişim göstermediği otizmin genlerden kaynaklandığını doğrular niteliktedir. Ayrıca diğer sebepler;

  • Anne ve babanın yaşlarının 35 veya 40 üzerinde olması,
  • Annenin hamilelik döneminde geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar veya tükettiği zararlı gıdalar,
  • Doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalmasıdır.

Araştırmalar ana sebepleri bu şekilde sıralıyor olsa da kesin bir şekilde otizme neyin sebep olduğu henüz bulunamamıştır.

Otizm Bireyleri Tanısı ve Tedavisi 

Yukarıda bahsedilen otizm belirtilerinden 6 veya daha fazlasına sahip çocuklara otizm tanısı konur. Fakat otizm belirtilerinin her biri her çocukta farklı şiddetlerde açığa çıkar. Bundan dolayı çocuklar girdikleri sosyal ortamlarda diğer çocuklara kıyasla daha farklı ve anormal davranıyorsa otizmli olup olmadığı konusunda araştırma yapılabilir. Araştırma merkezlerinde otizmli bireyler için hazırlanmış tanı testleri mevcuttur. Belirtilerin yanı sıra bu testler de tanıyı koymak için kullanılır.

Otizm bir hastalık değildir bu nedenle tam anlamıyla bir tedavisi yoktur. Fakat hayatın normal akışına adapte olabilmeleri için çocukların beyin gelişimini destekleyecek yöntemler kullanılır ve erken teşhis bu konuda çok önemlidir. İlk olarak diş fırçalamak, yemek yemek, oyun oynamak gibi çocuğun kişisel becerilerini geliştirmek adına bir tedavi uygulanır. 

Tedavinin içinde fiziksel becerilerini geliştirmek de vardır. Otizmli çocuklar genellikle içe kapanıklık ve uyumsuzluk gösterdikleri için sosyal çevrede iletişim kurma becerisinin gelişmesi adına bireysel terapiler uygulanır. Bazı otizmli çocuklarda yüksek oranda hiperaktiflik, depresyon, anksiyete görülmektedir. Uygulanan terapilerle beraber bu hastalıkları kontrol altına almak adına tıbbi ilaçlar kullanılır. Ayrıca tüm bunların yanı sıra çocuğun kendini sosyal ortamda yabancı ve farklı hissetmemesi adına sosyal destek terapileri de uygulanır.

Otizmli Çocuklara Sahip Aileler 

Otizmin tedavisi aileyle beraber yapılır. Aile çocuğun gelişimini izlemelidir çünkü otizm tek tip tedavisi olan bir hastalık değildir ve her çocuk farklı belirtiler gösterir. Aile çocuğun davranışlarını izlemeli ve sosyal çevrelerinde buna göre önlemler almalıdır. Dolayısıyla aileler çocuğun terapisine katılır. Ayrıca otizmle mücadele eden ailelerin hayatlarını kolaylaştırmak, mücadelelerini fark ettirmek adına sosyal terapiler ve seminerler düzenlenir. Otizm herkesin farkındalık kazanması gereken bir konudur ve otizmli bireyler topluma kazandırılmalıdır.

Instagram hesabımızı takip edip Otizmli Bireyleri ile ilgili çalışmalarımızı görebilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

• Hizmetlerimiz

Dopamin Spor Kulübü

Siz de spor performansınızı arttırmak, ideal kilonuza ulaşmak, beslenme alışkanlıklarınızı kontrol altında tutmak ve diyetisyenimizden spor beslenmesi ve diyet konusunda profesyonel bir destek almak istiyorsanız geç kalmadan Dopamin’e gelin, sağlıkla kalın.

Bize Ulaşın

7/24 Bize Ulaşabilirsiniz.
0543 687 2727

Diyetisyen Galeri

Dopamin Spor Kulübü İletişim

Gaziantep'te hizmet verdiğimiz Otizmli çocuklarımız için Dopamin Spor Kulübü'nü aramaktan lütfen çekinmeyin. Size bir telefon kadar yakınız !

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir