fbpx

Otizm

Otizm

Otizm

Kişilerin yaşam süreleri boyunca devam eden bebeklerin yaklaşık olarak 0 ile 3 yaş aralığında görülen Otizm kişilerinin yaşamlarını etkileyen önemli bir hastalıktır.  Otizm olan bireyler çevresiyle iletişim kurmakta oldukça zorluk çekmektedirler. Sözel iletişim becerilerinin gelişmemesiyle birlikte sosyallikten uzak, çekingen bir hayat geçirmemektedirler. Otizm gelişimsel bir bozukluk olarak karşımıza çıkan bir hastalık türüdür.

Otizm sorununun günümüzde tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Bu konu üzerine günümüzde birçok araştırmalar yapılmış olsa da, araştırmalar devam ediyor olsa da konuyla ilgi kesinlik bulunmamaktadır. Hastalığın günümüzde genetik faktörlü olduğu üzerine doktorların çoğu hem fikir durumdadır. Otizmli bireylerin yaklaşık olarak %75’lik bir kısmında zekalarında gerilik bulunmaktadır. 

Özellikle 3 yaş otizmde kritik bir yaş aralığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü otizmin genellikle 3 yaşında başladığı ömür boyu devam eden bir rahatsızlık olduğu bilinmektedir. Otizmli bireylerin sözel iletişim konusunda sorunlar yaşadıkları bilinmektedir. Bununla birlikte otizmli bireylerin sözel olmayan iletişim noktasında da birtakım sorunlar yaşadığını ifade edebiliriz.

Günümüz koşullarında son derece pratik testlerle otizm tanısının konulduğun bilinmektedir. Tam da bu noktada otizmin tanısının erken konulması; rehabilitasyon sürecini de olumlu yönde etkilemektedir. Böylece otizmli bireylerin erken dönemde rehabilitasyon programlarına dahil olarak onların gelişimlerinin etkili bir düzeyde desteklenmesi de mümkün hale gelmektedir.

Otizm Belirtileri Nasıldır?

Birçok çocukta erken yaşta görülen Otizm hastalığının birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler arasında en çok dikkat çeken belirti sözel iletişim bozukluğudur. Otizmli kişiler daha çocukluk yaşlarından itibaren göz iletişimi konusunda çevresiyle sorunlar yaşamaktadır. Otizm hastalığına sahip çocuklar kendi yaş aralığına sahip çocuklarla iletişim kuramazlar. Aynı zamanda oyun oynayamazlar, sürekli olarak yalnız kalmak isteyerek, etrafına çekingen tavırlar sergilerler.

Otizm belirtileri arasında en çok gözlemlenen belirtilerden birisi de sürekli büyük bir sıklıkla aynı kelimelerin tekrar edilmesidir. Otizmli kişiler karşısındaki kişileri dinlemezler, söylediklerini anlamada güçlük çekerler. Sürekli olarak tekrar eden ritüeller gerçekleştirmektedirler. Bu kişiler aşırı takıntılı kişiler olup, aşırı mükemmeliyetçilik belirtileri taşımaktadırlar. Herhangi bir nesnenin ya da eşyanın bir parçası olduğunu düşünürler. Aynı zamanda o eşyaya değer yüklerler.

Otizmli Çocuklarda Gözlemlenen Davranışlar Nelerdir?

Otizmli çocuklar daha çok küçük yaşlarda sergiledikleri, takındıkları hal ve hareketlerle kendilerini belli ederler. 3 yaş üstü çocuklarda hastalık ilerleyerek gelişir. Otizm sahibi çocuklar göz temasında bulunamazlar, göz hareketleri kısıtlılık göstermektedir. Çocuklara ismi ile seslenildiğin tepkisiz kalırlar, herhangi bir tepkide bulunmazlar. Çevresindeki olaylarla, kişilerin konuşmalarıyla ilgilenmeyip, sadece kendilerini dinlerler. İçine son derece kapanıktırlar.

Sürekli olarak yalnız kalmak isterler. Sosyal çevreye karışmaktan korkarlar. Yüksek sesli ortamlarda bulunmaktan ürkerler. Konuşma sırasında büyük bir yavaşlık yaşamaktadırlar. İnsanlarla iletişim kurmak yerine cansız nesnelerle iletişim kurmayı tercih etmektedirler. Topluluk karşısında konuşamazlar, topluluk arasına girdiklerinde büyük bir baskı hissederler. Konuşmaları sırasında bozuk cümleler kurarlar, çoğu zaman konuşmalarından anlaşılmaz.

Otizm Tedavi Mevcut Mudur?

Günümüzde en çok merak edilen konulardan birisi de Otizm hastalığının tedavisi var mıdır, konusudur. Otizm kişilerin yaşam boyu taşıdıkları bir hastalık olarak görülmektedir. Ancak hastalık erken yaşta teşhis edildiği takdirde, kişilerin hayatlarının kalitesini artıracak tedavi yöntemleriyle hastalığın seyri yavaşlatılabilir. Tedavilerdeki amaç otizmli kişilerin çevreye uyumunu sağlamaktadır. Sosyalleşmelerinin sağlanmasına çalışılmaktadır. Otizm tedavi merkezi adlı yazımızı okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çekingenlikleri ve ürkek tavırlarının giderilmesine yönelik tedavi edici yöntemler kullanılmaktadır. Bazı durumlar psikiyatri servisi de devreye girmektedir. Hiperaktivite bozukluklarda, takıntı hastalığı durumlarını farmakolojik ilaçlar devreye girebilmektedir. Otizmli bireye merkezler uygun davranış terapileri uygulanmaktadır. Otizmli bireylerin aileleri de tedavi de önemli bir parça oluşturmaktadır. Tedavilerde ailelerin sabırlı olması gerekmektedir. Otizmli çocuklara hiçbir şekilde kızılmamalı, onları duygusal olarak üzecek davranışlarda bulunulmamalıdır. İlaçlar, depresyon terapileri Otizmli kişiler üzerinde oldukça etkili yöntemlerden birisidir.

Otizmli kişiler erken teşhisle birlikte topluma kazandırılabilir. Günümüzde toplumumuza kazandırılan birçok kendi ayakları üzerinde durup çalışan otizmli bireyler bulunmaktadır. Otizmli bireyler normal insanların yaşam süresi kadar yaşayabilmektedirler. İletişim problemleri dışında vücutlarının diğer bölgelerinde hiçbir sorun oluşmamaktadır. Sağlık yapıları normal insanların sağlık yapıları gibidir. Otizmli kişiler kırılgan insanlardır. 

Duygusal olarak hassas bir yapıda olduklarından dolayı çabucak kırılıp, kendi köşelerine çekilebilmektedirler. Otizm rahatsızlığı olan kişilere oldukça hassas ve duyarlı davranmamız gerekmektedir. Youtube kanalımızı takip edebelirisiniz. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

• Hizmetlerimiz

Dopamin Spor Kulübü

Siz de spor performansınızı arttırmak, ideal kilonuza ulaşmak, beslenme alışkanlıklarınızı kontrol altında tutmak ve diyetisyenimizden spor beslenmesi ve diyet konusunda profesyonel bir destek almak istiyorsanız geç kalmadan Dopamin’e gelin, sağlıkla kalın.

Bize Ulaşın

7/24 Bize Ulaşabilirsiniz.
0543 687 2727

Diyetisyen Galeri

Dopamin Spor Kulübü İletişim

Gaziantep'te hizmet verdiğimiz Otizmli çocuklarımız için Dopamin Spor Kulübü'nü aramaktan lütfen çekinmeyin. Size bir telefon kadar yakınız !

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir