fbpx

Otizm Hastalığı Nedir?

Otizm Hastalığı Nedir?

Otizm Hastalığı Nedir?"

Etkili bir gelişimsel rahatsızlık olarak karşımıza çıkan otizm hastalığı nedir? İnsan sağlığında çeşitli gelişimsel bozukluğa dair hastalıklar bulunur. Genel olarak yaşanan iletişime dayalı gelişim bozukluğuna otizm hastalığı adı verilir. Tıp dünyasında sıklıkla yaşanan otizm; genellikle 3 yaştan sonra görülen bir hastalıktır. Genel yaşanan bozukluklar arasında yaşıtları ve çevresine kendisine anlatamamaktır. 

Günümüzde otizm tanısı; tıp dünyasında tanısı kolaylıkla gerçekleşir. Otizm çeşitlerinin nedeni net değildir. Bu yüzden direk olarak şu sebepten ötürü; otizm olmuştur denilemiyor. Genel olarak cinsiyet olarak erkeklerde daha çok otizm görülüyor. Bununla birlikte otizmin tam olarak hangi nedenden kaynakladığına dair farklı bilimsel çalışmaların yapıldığı da biliniyor.

Otizm çeşitlerinin birçoğunda zeka gelişimlerinde genel olarak geri kalma yaşanıyor. Tanı aşamasında zeka gelişimleri bu yüzden kontrol ediliyor. Bazı otizmlilerde ise; zeka üstünlüğü görülüyor. Fakat otizmlilerde görülen ortak sorun; dikkat eksikliklerinin yaşanmasıdır. Otizm hastalığının kendine özgü belirtilerinin bulunduğu bilinmektedir. Söz konusu belirtilerin etkili bir düzeyde takip edilmesi; otizmin isabetli bir şekilde tanısının konulmasını da mümkün kılmaktadır.

Otizm Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Otizm hastalıklarında genel olarak belli başlı belirti çeşitleri görülür. Otizmlilerin genel tanısı uzmanlar tarafından konulması gerekiyor. Genel olarak otizm hastalığı tanı aşamasından önce bazı otizm belirti çeşitleri bulunuyor. Bunlardan ilki belirti kişide sosyal olarak etkileşimlerin az görülmesidir. Sosyal yaşam için sorunlar yaşanır. Göz temasları kurulamaz. Yaşıtları ile ilgili oyunları oynamak çocuk için kolay olmaya bilir. Sosyal platform için otizmli olan hasta eksik kalıyor.

Otizmin genel belirti çeşitlerinden biriside; konuşarak iletişimlerin çocuk için oldukça zor olmasıdır. Konuşma aşamasında çeşitli sorunların yaşanması ya da sürekli benzer kelimelerin kullanılması çocuk için zorlaşır. Hayal gücünü kullanamama da otizm belirtileri arasında yer alıyor. Çocuk oyunlarının birçoğunda hayali oyunların yeri vardır. Otizmli çocuklar bu tarz oyunları oynamada ciddi sorunlar yaşarlar.

Genel olarak otizmli çocuklarda belirti çeşitleri olarak sosyal yaşama ayak uyduramama yer alıyor. Konuşmak istemezler. Sürekli olarak hareketli ya da tam tersi hareketsiz olurlar. Çevreleri ile ilişkilerde her zaman sorunlar yaşarlar. Anlama aşamasında ciddi sorunlar yaşanabilir. Bu tarz belirti çeşitlerinin görülmesi halinde bir uzmana danışması gerekir. Otizm belirtileri hakkındaki yazımızı okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Otizm Hastalığı Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?

Otizm belirti çeşitlerinin geneli sürekli olarak yaşandığında uzmanlar tarafından tanı süreci başlatılır. Tanı sürecinde uzman ile hasta ilişkisi önemlidir. Uzman görüşüne göre otizm tanısı konulur. Otizm hastalığında erken tanının önemi çok büyüktür. Çocuk erken tanı ile birlikte pek çok normal davranışını kazanabilir. Sosyal yaşamı diğer otizmli hastalara göre daha iyi olabilir. Bu yüzden de otizm belirti çeşitleri anne babalar için önemli bilgilerdir.

Tıp dünyasında otizm hastalığı tedavisi genel olarak çocuğun sosyal yaşamda etkilerini güçlendirmek olur. Tedavi sürecinde genel olarak bireysel uygulamalı çalışmalar gerçekleşiyor. Çocuk bu süreç içerisinde bireysel olarak kendini gelişimlerini tamamlamaya çalışıyor. Otizm hastalığının tedavisine yönelik farklı etkinliklerin devreye girdiklerini ifade etmek mümkün olmaktadır.

Genel olarak otizm tedavi süreci aile ile bağlantılı bir şekilde ilerler. Çünkü çocuk ailede bireysek uygulamada öğrendiklerini; sergiler. Böylece çevreden ve toplumda otizmli olan hastalar kopmamış oluyor. Pek çok otizmli hastalar ilk olarak konuşma becerilerinde çeşitli uygulamalar öğreniyorlar. Ailede ile sürekli iletişim; hastanın tedavi sürecini kısaltıyor. Bu yüzden de özelliklede aile hasta doktor çalışma her zaman için otizmli tedavi sürecinde ön planda yer alıyor.

Otizm Hastalar İle İletişim Nasıl Olmalıdır?

Otizm hastalığındaki tedavi sürecinin temel amacı; hastanın toplum ayrılmamasıdır. Bu yüzden de otizmli hastalar ile toplum içerisinde iletişim kurmak önemlidir. Otizm hastalığı tedavisinde genel olarak iletişimlerin olabildiğince güçlü olması gerekir.

Normal bir bireyin otizmli hasta ile iletişiminde beden dili önemlidir. Çünkü otizmli hastaların konuşma becerileri daha az olduğu için ifadelerini mimikler ile anlatırlar. Bu yüzden de karşısındaki kişilerden de mimik hareketleri beklerler.

Otizmli hastalar ile iletişimler çoğu zaman bir anda gelişmez. Bu yüzden de genel iletişimlerin daha uzun süreye yayılması; otizmli hastalar ile doğru iletişimler sağlanır. Elbette ki günümüz koşullarında otizm rahatsızlığının etkilerini farklı etkinlikler sayesinde hafifletmek mümkün olduğu için otizm merkezleri hayatı derece etkili kurumlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Instagram adresimizi takip edip otizm hastalığı ile ilgili güncel bilgileri sayfamızda görebilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

• Hizmetlerimiz

Dopamin Spor Kulübü

Siz de spor performansınızı arttırmak, ideal kilonuza ulaşmak, beslenme alışkanlıklarınızı kontrol altında tutmak ve diyetisyenimizden spor beslenmesi ve diyet konusunda profesyonel bir destek almak istiyorsanız geç kalmadan Dopamin’e gelin, sağlıkla kalın.

Bize Ulaşın

7/24 Bize Ulaşabilirsiniz.
0543 687 2727

Diyetisyen Galeri

Dopamin Spor Kulübü İletişim

Gaziantep'te hizmet verdiğimiz Otizmli çocuklarımız için Dopamin Spor Kulübü'nü aramaktan lütfen çekinmeyin. Size bir telefon kadar yakınız !

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir