fbpx

Otizm Rehabilitasyon Merkezi

Otizm Rehabilitasyon Merkezi

Otizm Rehabilitasyon Merkezi

Otizm kısaca gelişimde meydana gelen bozukluk anlamına gelir. Genellikle çocukların 0-3 yaş döneminde ortaya çıkar ve omur boyu devam eder. Otizmli çocuklar yaşantılarında birçok problem yasarlar. Yakın çevrelerindeki kişilerde dahil olmak üzere herkesle iletişim kurmakta zorluk çekerler. Bu yüzden onlara otizm rehabilitasyon merkezi yerlerinde özel eğitim verilmektedir.

Otizmliler özel çocuklar olduğu için diğerlerinden farklı bir eğitim almaları gerekmektedir. Aksi takdirde verim almaları mümkün değildir. Bazıları üstün zekalı olabilmektedir. Yani sadece zeka geriliği görülür algısı tamamen yanlış bir düşüncedir. Fakat konuşma ve algılama da sıkıntılar yaşandığı gerçektir.

Eğer çocuğunuz 3 yaşına gelip konuşma da sorunlar yaşıyorsa doktor kontrolüne götürmenizde fayda vardır. Çünkü konuşma geriliği otizmin en belirgin özelliğidir. Ayrıca göz temasında sorunlar yaşaması da diğer önemli bir özelliktir.  

Otizm rehabilitasyon merkezi sayısının son zamanlarda etkili bir düzeyde artış gösterdiği bilinmektedir. Günümüz koşullarında otizm rehabilitasyon merkezleri otizmli bireylere yönelik etkinlikler düzenlemektedir. Böylece onların, psikolojik ve fiziksel açıdan gelişimlerine destek olmaktadır.

Otizm Gelişim Bozukluğunun Başlıca Nedenleri

Sebebi net olarak bilinmezse de yapılan araştırmalar sonucunda bazı veriler elde edilmiştir. Bu verilere beyinlerinde bulunan hücrelerin çalışma şeklinin farklı olması örnek verilebilir. Bu durumun hücrelere kimyasal iletimin ulaşmasının farklılığından kaynaklanmaktadır. Ayrıca genetikte olabilir. Otizm rehabilitasyon merkezi sayesinde gelişim bozukluklarından kaynaklana otizme yönelik etkinlikler ortaya konulmaktadır.

Akraba evliliği yapan çiftlerin çocuklarında da sıkça görülmektedir. Yapılan çalışmalara göre otizm mayoz bölünme sonucunda meydana gelmektedir. Buna göre her birey otizmli olarak doğma olanağı vardır. Çünkü eşeyli üremede mayoz bölünmesi mutlaka gerçekleşmektedir. 40 yaş üstü annelerin çocuklarının otizmli olma olasılığı daha yüksektir. Otizm Rehabilitasyon merkezi hizmetlerimiz için bizi arayabilirsiniz.

Erken Otizm Belirtileri 

6.aylık olana kadar dış görüntülerinde herhangi bir farklılık yoktur. Gülmeleri ve göz kontağı kurmaları oldukça azdır. 6-12 ay aralığında ise anne dahil olmak üzere herkese karşı ilgisizdirler. Kati besinleri çiğnemede zorluk çekerler. Büyüdükçe belirtileri de artar. Dolayısıyla anlaşılması giderek kolaylaşmaktadır. Elbette ki otizm belirtilerini yakından takip etmek; otizmin erken tanısını mümkün kılar. Bu noktada otizmli bireylerde bulunan ortak özelliklere dikkat etmek gerekmektedir. Böylece otizmlim isabetli bir şekilde tanısının konulması da mümkün hale gelmektedir. Otizm belirtileri hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Otizmli Bireylerde Bulunan Ortak Özellikler

Otizmli kişilerin özelliklerinin birçoğu birbirine benzer. Dolayısıyla dışarıdan kolayca anlamak mümkündür. Aşağıda ortak özellikleri belirtilmiştir.

  • Göz temasını hiç denecek kadar az kurarlar.
  • Belli başlı rutinleri vardır. Dışına çıkınca rahatsız olurlar.
  • Kendi isimlerine bile tepki vermezler.
  • Yalnız kalmayı severler.
  • Ses tonlamaları farklıdır.
  • İşitme sorunları olmamasına rağmen dışarıdan duymuyormuş gibi gözükürler.
  • Dokunma, öpme ya da sarılma gibi fiziksel temaslardan hoşlanmazlar.
  • Devamlı aynı oyuncaklarla oynarlar.
  • Yenilikleri sevmezler.
  • İmalı sözleri anlamazlar.
  • Konuşmaya geç yaşta başlayıp hep aynı kelimeleri söylerler.
  • Yüksek sesten hoşlanmazlar.
  • Kalabalığa girince korkup aşırı tepki verebilme ihtimalleri vardır.

Bazılarında inatçılık görülebilir. Bu durumda anlayışlı olmak gerekir. Fakat yine de her istediklerini yapmamalısınız. Sınırları olacağını öğrenmeleri gerekir. Yoksa her istediklerini yapmaya çalışırlar. Acı hissetmediklerinden dolayı kendilerine zarar vermeye meyilleri vardır. Dolayısıyla sürekli kontrol etmelisiniz. 

Yoksa istenmeyen durumlarla karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Konuşurken tonlamalarını genellikle uzatırlar. Yani konuşma şekillerinden de özel bir durumları olduğu anlaşılır. Otizm rehabilitasyon merkezi kurumlarından eğitim almaları gerekir. Böylece otizmli bireylerin toplumsal hayata uyum sağlamaları mümkün hale gelmektedir.

Otizm Rehabilitasyon Merkezi Tedavi Yöntemi

İlaç gibi kesin bir çözümü bulunmamaktadır. Fakat bazı ilaçlar kullanılarak belirtilerin hafifletilmesi sağlanır. Örneğin korku oranı fazla olan kişiler antidepresan kullanarak belirtileri azalır. Hiperaktif olma durumu da ilaçlar aracılığıyla giderebilmek mümkündür. 

Otizm rehabilitasyon merkezi yerlerinde verilen eğitimlerinin de çok sayıda faydası vardır. Mesela yemek yeme, uyuma, tuvalet gibi temel eğitimler alarak temel ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Ayrıca renkleri öğrenip ayırt etmeyi de öğrenirler. Otizmli bireylerle yaptığımız etkinlikleri youtube kanalımızda bulabilirsiniz.

Neuro-Feedback tedavi de kullanılan yöntemlerden birisidir. Burada beyin dalgalarının etkileşimi sağlanmaya çalışır. Bunun için ilk olarak kafaya elektrotlar bağlanır. Ardından beyindeki dalgaların verileri elektrotlar sayesinde bilgisayara aktarılır. Bu veriler otizmli çocuklara izletilerek dalgalanmalarda değişimler meydana gelir. Dolayısıyla çok sayıda yetenek kazanmalarına yardımcı olan bir yöntemdir. Otizm rehabilitasyon merkezi hizmetlerimiz için bize ulaşabilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

• Hizmetlerimiz

Dopamin Spor Kulübü

Siz de spor performansınızı arttırmak, ideal kilonuza ulaşmak, beslenme alışkanlıklarınızı kontrol altında tutmak ve diyetisyenimizden spor beslenmesi ve diyet konusunda profesyonel bir destek almak istiyorsanız geç kalmadan Dopamin’e gelin, sağlıkla kalın.

Bize Ulaşın

7/24 Bize Ulaşabilirsiniz.
0543 687 2727

Diyetisyen Galeri

Dopamin Spor Kulübü İletişim

Gaziantep'te hizmet verdiğimiz Otizmli çocuklarımız için Dopamin Spor Kulübü'nü aramaktan lütfen çekinmeyin. Size bir telefon kadar yakınız !

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir