fbpx

Down Sendromlu Spor

down sendromlu spor

Down sendromu günümüz tıp biliminde genetik bir bozukluk olarak nitelendirilmiştir. Down sendromlu spor ismi çatısı altında birçok özel eğitim merkezi bulunmaktadır. Sendromlu bireylerin fiziki yapıları gelişmediği için iskelet sistemleri ve kas sistemleri zayıftır. Bireylerin iskelet ve kas sisteminin geliştirilmesi amacıyla sportif faaliyetlere Down sendromlu bireyler yönlendirilmektedir. Aynı zamanda Down sendromlu bireylerin sosyalleşmesi amacıyla da spor faaliyetleri önemli bir yer teşkil etmektedir.

Trizomi 21 sendromlu bireylere birçok alanda spor faaliyeti verilebilmektedir. Futbol, müzik, basketbol, bale, dans, piyano gibi bireylerin sosyalliğini arttıracak sporlar ve etkinlikler uygulanmaktadır. Spor faaliyetleri bireylerin motor becerileri geliştirilmektedir. Aynı şekilde bilişsel gelişimlerine de katkıda bulunulmaktadır. Trizomi 21 sendromlu  bireyler yapılacak olacak sportif faaliyetlerle oldukça sosyal bir hale gelebilmektedir.

Down Sendromlu Spor Merkezleri

Ülkemiz Trizomi 21 sendromlu bireylerin gelişimini destekleyici birçok Down sendromlu spor merkezlerini bünyesinde barındırmaktadır. Spor merkezleri son derece profesyonel kurumlardır. Uzman kişiler tarafından spor faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Trizomi 21 sendromlu bireylere spor yaptırırken mutlaka başlarında bir uzman spor eğitmeni bulunmaktadır. Eğitmenler Trizomi 21 sendromlu bireyleri gözlemleyerek onlara uygun hareketleri yaptırmaktadır.

Trizomi 21 sendromlu bireylere futbol, basketbol, voleybol, hentbol, masa tenisi gibi spor faaliyetleriyle gelişimleri desteklenmektedir. Spor merkezleri Trizomi 21 sendromlu bireylere özel spor eğitimleri vermektedirler. Eğitimler sırasında bireylerin kendilerini yaralamamaları için eğitmenler gerekli özeni göstermektedir. Trizomi 21 sendromlu bireylerin stres seviyeleri yüksek boyutlarda olduğu için spor eylemleriyle ruhsal durumları düzenlenebilmektedir.

Trizomi 21 sendromlu bireyler için spor sosyalleşmelerini ve ortam içlerine girebilmeleri için oldukça önemli bir etmendir. Sendromlu bireyler sportif faaliyetlerle kendilerini geliştirerek, normal bireylerle aynı düzeye ulaşmaktadır. Trizomi 21 sendromlu bireylerin psikolojik ve bilişsel becerilerinin gelişmesi içinde spor önemli bir faaliyettir. Spor becerileri bireylerin motor becerilerinin gelişiminde de önemli rol oynamaktadır.

Trizomi 21 sendromlu spor merkezleri günümüzde Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli olarak denetlenmektedir. Aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da denetim altındadır. Trizomi 21 sendromlu bireylerin gelişimini desteklemek amacıyla her geçen gün spor merkezlerinin sayısı arttırılmaktadır. Trizomi 21 sendromlu bireylerin sportif faaliyetler küçük yaşlarda geliştirilmesine yönelik adımlar atılması oldukça önemlidir.

Down Sendromu Genetik Midir?

Trizomi 21 sendromlu üzerine günümüzde tıp dünyası birçok araştırma içerisindedir. Yapılan araştırmalar neticesinde Down sendromlu spor faaliyetleri kişilerin gelişimini hızlandırmaktadır. Trizomi 21 sendromlu teşhisi daha anne karnındayken tespit edilebilmektedir. Anne karnındayken bebeğe yapılacak olan testlerle teşhis kolayca belli etmektedir. Trizomi 21 sendromlu rahatsızlığı kalıtsal bir rahatsızlık değildir. Trizomi 21 sendromlu anne, babadan çocuğa geçen bir rahatsızlık değildir.

Ancak günümüzde yapılan son araştırmalarda anne veya baba da Trizomi 21 sendromlu rahatsızlığı bulunuyorsa doğacak olan çocuğa da geçmesi muhtemel gözükmektedir. Trizomi 21 sendromlu özellikle 35 yaşında gebe olan kadınlarda oldukça sık gözlenmektedir. Aynı şekilde 40 yaş üstü erkek bireylerin babalık durumunda da çocuklarda Trizomi 21 sendromlu gözlenebilmektedir.

Down Sendromlu Kişilerde Hastalıklar

Trizomi 21 sendromlu bireylerde doğdukları andan itibaren hayatları boyunca birçok rahatsızlığa maruz kalmaktadırlar. Down sendromlu spor aktiviteleriyle bozukluğun yol açtığı motor, iskelet sistemi sorunları çözülebilmektedir. Trizomi 21 sendromlu bireylerde doğuştan kalp rahatsızlıkları bulunmaktadır. Bu rahatsızlıklar hayati risk oluşturabilmektedirler. Trizomi 21 sendromlu bireylerin birçok gene doğuştan olarak sindirim sistemi sorunları bulunmaktadır.

Sindirim sistemi sorunlarına bağlı olarak mide bölgesi, bağırsak kısmı, yemek ve soluk borusu rahatsızlıkları bulunmaktadır. Trizomi 21 sendromlu bireylerin birçok omurga sorunları bulunmaktadır. Bağışıklık sistemleri doğuştan zayıftır. Dolayısıyla birçok bağışıklık sistemi sorunları yaşamaktadırlar. Trizomi 21 sendromlu bireylerde işitme ve görme bozuklukları sık karşılaşılan hastalıklardır. Katarakt, miyop, işitme kaybı, kulak enfeksiyonları en sık karşılaşılan sorunlardır.

Obezite sorunu da Trizomi 21 sendromlu bireylerin çoğunda gözlenmektedir. Kalça sorunları, uyku bozuklukları, unutkanlık gibi sorunlar Trizomi 21 sendromlu bireylerde sık gözlenmektedir. Trizomi 21 sendromlu bireylerin spor yapmaları onların toplumsal hayata uyum sağlamalarını da kolaylaştırmaktadır. Tam da bu noktada spor aktivitelerinin düzenli aralıklar halinde yapılması; beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir.

Down sendromlu spor etkinlikleri gündeme geldiği zaman karşımıza geniş kapsamlı bir faaliyet alanı çıkmaktadır. Özellikle son zamanlarda bu alanda profesyonel anlamda destek hizmeti sunan spor merkezlerinin bulunduğu bilinmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında Trizomi 21 sendromlu bireylerin hem toplumsal hayata hem de fiziksel koşullara uyum sağlamada başarılı olabildiklerini ifade edebiliriz.

Gaziantep otizm okulları hakkında detaylı bilgi sosyal medya sayfamızı takip edip bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Reformer Pilates Cihazı  yazımızı okumak ister misiniz?

 

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir