fbpx

Cücelik Hastalığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Cücelik Hastalığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

cücelik

Latincede dwarfizm olarak tanımlanan cücelik hastalığı nedir? Genetik rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan boy kısalığına cücelik denir. Günümüz itibariyle en çok karşılaşılan cücelik tipiyse Akondroplazidir. Bu tür cüceliklerde gövde uzunluk ölçüleri normalken; kol ve bacaklarda kısalıklar oluşmaktadır. Cücelik hastalığının görüldüğü çocuklarda tedavi süreci başlamazsa bu çocukların boyları ortalama 110 cm ile 125 cm civarında tamamlanacaktır. Elbette ki cücelik probleminin ortaya çıkması sonrasında ebeveynlerin tutumları, süreci şekillendirmektedir. Bununla birlikte cücelik rahatsızlığının ortaya çıkmasında ebeveynlerin genetik durumu da etkilidir.

Cücelik Hastalığında Ebeveynler

Günümüzde meydana gelen akondroplozi durumlarının büyük çoğunluğu ebeveynlerin genetiğinden meydana gelmektedir. Küçük bir bölümü ise genetik geçiş olarak adlandırılan hastanın vücudunda bulunan kromozomların baskın genlerle yaşadığı geçişten meydana gelmektedir. Bu noktada akondroplazi hastalı için fiziksel açıdan destek alınması gerektiği gibi psikolojik olarak da destek almaları son derece önemli olmaktadır.

Özellikle çocuk yaşlarda dışarıdan ciddi baskılar gören hastalar için ebeveynlerin rolü son derece önemli ve değerli olmaktadır. Günümüz itibariyle cücelik hastalığının ortaya çıkmasına yönelik pek çok farklı neden ortaya bulunduğunu rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır. Peki,  cücelik hastalığının sebepleri nelerdir? İşte tüm ayrıntılar!

Cücelik Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Tıp dünyasında cücelik hastalığı sebepleri net olmamak ile birlikte çeşitlidir. Genel sorun anne karnında kemik oluşumları sırasında yaşanan sorunlardır. Genetik nedenler cücelik sorununun ortaya çıkmasında etkilidir. Yine büyüme hormonuyla ilgili birtakım bozukluklar da cücelik sorunun ortaya çıkmasına etkili olmaktadır. Bununla birlikte bazı beslenme sorunlarının boy kısalığına neden oluğunu göz önünde bulundurmak şarttır.

Günümüzde çoğu zaman akondroplazi (cücelik) hastalığı sebebi ile tedavi süreci değişmektedir. Orantılı cüceliklerde genellikle; büyüme hormonuyla ilgili bir sebebin ortaya çıktığını ifade etmek mümkün olmaktadır. Laron cüceliklerde ise; büyüme hormonları normal olarak gelişir. Fakat hormonlarda iletilme sistemlerinden kaynaklı olarak cücelik yaşanır.

Akondroplazi (Cücelik) Tedavi Süreci

Cücelik hastalığı nedir, cücelik tedavi süreci nasıl gelişir? Cücelik konusunda en etkili tedavi yöntemi olarak karşımıza boy uzatma ameliyatı çıkmaktadır. Günümüz koşullarında boy uzatma operasyonları sayesinde belirgin bir şekilde boy uzatmak mümkündür. Burada hangi hastaya hangi tedavinin uygulanacağı konusu, hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Bu durum iyileşme süreci için de geçerliliği korumaktadır.

Günümüzde cücelik hastalıkları için genel bir tedavi süreci bulunmuyor. Cücelik türlerine göre tedavi durumları değişmektedir. Genel olarak ise cücelik hastalıklarında kesin bir tedavi yoktur. Yaşanan gelişim bozukluğunun bir kısmı önüne geçilme şansı vardır.

Alanında uzman kişilerin bazıları cücelik hasatlıklarına çocukluk yaşlarda büyüme hormonu tedavisini uygular. Fakat bu tedavi yönteminde yüzde yüz bir başarı bulunmuyor. Bu nedenle sürekli olarak tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Orantılı olan cücelik hastalıklarında büyüme hormonu tedavi yöntemi daha başarılı oluyor.

Erkeklerde 1.30 cm; kadınlardaysa 1.25 cm altındaki boyların cücelik kavramının içerisinde yer aldığını ifade edebiliriz. Kemik uzatma ameliyatları sayesinde cücelik hastalığı için boy uzama mümkün hale gelebiliyor. Uygulanan kemik uzatma operasyonlarının temel amacı; farklı nedenlerden dolayı bacakta ya da koldaki kısalıkların giderilmesidir. Boy uzatma ameliyatı ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Boy uzatma ameliyatları genellik iki farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunlar estetik amaçlarla yapılan cerrahi operasyonlar ve tıbbi amaçlarla yapılan operasyonlardır. Estetik amaçlı olarak yapılan ameliyatlar, genellik boy kısalığını sorun eden bireylere yönelik uygulanmaktadır. Tıbbi amaçlı olarak yapılan ameliyatlarsa cücelik hastalığından kaynaklanan boy kısalığına yönelik cerrahi işlemleri kapsamaktadır.

Cücelik Hastaları İçin Uygulanan Boy Uzatma Ameliyat Nedir?

Cücelik hastalarının boylarının uzatılmasına yönelik olarak yapılan cerrahi müdahaleye boy uzatma ameliyatı denir. Boy uzatma ameliyatı ortama olarak 2 saate yakın bir sürede tamamlanmaktadır. Şayet ameliyat sonrasında herhangi bir olumsuz gelişme yaşanmazsa hasta 2 gün sonrasında tabur edilmektedir. Bu aşamadan sonra tam iyileşmenin ne kadar sürede tamamlanacağı hastanın yaşına göre değişmektedir.

Cücelik hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir? Tarzında sorularla karşılaştığımız zaman boy uzatma ameliyatı ilk seçenek olarak karşımıza çıkar. Boy uzatma ameliyatı sayesinde hastada belirgin bir şekilde boy uzaması da mümkündür. Boy uzatma ameliyatı sonrasında çocuklarda iyileşme süresi yetişkinlere göre çok daha hızlıdır. Bununla birlikte boy uzatma ameliyatı sonrasında hastanın fizyoterapi hizmeti alması; tedavi sürecini olumlu etkilemektedir.

Youtube kanalımızı takip edip yaptığımız çalışmaları izleyebilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

• Hizmetlerimiz

Dopamin Spor Kulübü

Siz de spor performansınızı arttırmak, ideal kilonuza ulaşmak, beslenme alışkanlıklarınızı kontrol altında tutmak ve diyetisyenimizden spor beslenmesi ve diyet konusunda profesyonel bir destek almak istiyorsanız geç kalmadan Dopamin’e gelin, sağlıkla kalın.

Bize Ulaşın

7/24 Bize Ulaşabilirsiniz.
0543 687 2727

Jimnastik Galeri

Dopamin Spor Kulübü İletişim

Gaziantep'te hizmet verdiğimiz Otizmli çocuklarımız için Dopamin Spor Kulübü'nü aramaktan lütfen çekinmeyin. Size bir telefon kadar yakınız !

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir