fbpx

Boy Uzatma

Boy Uzatma

Boy Uzatma

Farklı nedenlerden dolayı boy uzatma operasyonlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle sağlık sorunlarından kaynaklı olarak bacak uzunluğunu arttırmaya yönelik olarak farklı operasyonların yapıldığı bilinmektedir. Bu tür operasyonlar kimi zaman estetik nedenlere bağlı olarak da uygulanmaktadır. Boy uzatma ameliyatı söz konusu olduğu zaman karşımıza geniş kapsamlı bir çalışma çıkar. Zira günümüz koşullarında boy uzamaya dayalı olarak farklı teknik ve yöntemlerin devre girdiği bilinmektedir. Peki, son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan boy uzatma ameliyatı nedir? İşte detaylar!

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Oldukça etkili bir ortopedik operasyon ola boy uzatma ameliyatı; büyüme plaklarının kapanması sonrasında kol ve bacak kemiklerinin uzatılmasına yönelik yapılan cerrahi bir işlemdir. Uzatma işlemi oldukça hassas bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Kemiğin kesilmesi oldukça titiz bir cerrahi süreci kapsamaktadır. Bu ameliyatta her gün ortalama 1 mm civarında kemik parçalarının birbirinden uzaklaştırılması amaçlanır. Kemik parçaları birbirinden uzaklaşınca boşluklar oluşuruz. Daha sonraki süreçte bu boşluklarda yeniden kemik dokusunun oluşması sağlanır. Böylece kemikte uzama ortaya çıkar. Bu operasyona tıp literatüründe distraksiyon osteogenezi ismi verilmektedir.

Günümüz koşullarında boy uzatmaya yönelik cerrahi müdahaleler sayesinde 8 santim kadar boyun uzaması mümkün olabilir. Uzatma işleminin sadece kemik dokusuna yönelik olduğu bilinmektedir. Kemik dokusuyla yapışık olan kaslar, bağlar ve sinirler kemikteki uzama çok yavaş olduğundan bu yeni duruma uyum sağlamaktadır. Bu durum damarlarla yumuş dokular için de geçerlidir. Uzatma işlemiyle birlikte etkili bir düzeyde fizyoterapi uygulanırsa tedavi süreci çok daha başarılı olacaktır.

Boy uzatma ameliyatı söz konusu olduğu zaman karşımıza son derece hassas olan bir süreç çıkar. Bu sürecin başarıyla tamamlanması için mutlaka alanında uzman olan hekimlerin tedavi sürecine dahil olması gerekmektedir. Uzatma işlemi 3 – 4 yaşlarından sonra yapılabilmektedir. Şayet çocuklar için uzatma operasyonu uygulanacaksa; çocuğun gelişim özellikleri göz önünde bulundurulmaktadır. Burada çocuğun kısalık durumu tespit edilerek ona göre bir yol haritası çizilmelidir. Çocuklarda uzatma işleminin 10 yaş öncesinde ve sonrasında olmak üzere iki farklı aşamada planlanması en mantıklı seçenektir. Peki, neden uzatma operasyonuna ihtiyaç duyulmaktadır? İşte detaylar!

Boy Uzatma

Boy uzatmaya yönelik olarak operasyonlar farklı nedenlere bağlı olarak yapılmaktadır. Buradan en temel sebep genetik faktörlerdir. Bununla birlikte farklı nedenlerden dolayı boy kısalığı sorunu ortaya çıkmaktadır. İşte boy kısalığının gelişmesinin temel nedenleri:

  • Beslenmeye dayalı bozukluklar
  • Genetikten kaynaklanan sorunlar
  • Hormonlardaki bozukluk durumları
  • Özellikle çocukluk döneminde yaşanılan birtakım böbrek hastalıkları

Halk dilinde cücelik olarak isimlendirilen akondroplazi temelde genetik kökenli bir durumdur. Boy kısalığı sorununa neden olan en yaygın sebep; genetik etkenlerdir. Bu tür sorunların ilaçla tedavi edilmesi mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla cücelik söz konusu olduğu zaman tek çözüm yolu olarak karşımıza boy uzatmaya yönelik olarak yapılan operasyonlar çıkar.

Boy uzatma ameliyatı cücelik durumlarında sıklıkla yapılmaktadır. Farklı nedenlere bağlı olarak büyüme kıkırdaklarındaki kapanma sonrasında büyümenin durması neticesinde boy uzatmaya yönelik ameliyat yapılabilir. Sadece bacaklar için değil kolda ortaya çıkan kısalık durumlarında ya da deformasyon durumunda uzatma ameliyatları uygulanabilmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Yaklaşık 1 buçuk 2 saat içerisinde tamamlanan uzatma ameliyatı; etkili bir cerrahi işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyon ortaya çıkmazsa hasta ortama 2 gün sonra taburcu olmaktadır. Bu noktada tam iyileşme sürecinin ne kadar sürede tamamlanacağı konusuysa doğrudan uygulanacak teknikle ilgilidir. Yine iyileşme süresinin yaşa bağlı olarak da değişiklik gösterdiğini ifade etmek mümkün olmaktadır.

Uzatma Ameliyatında İyileşme Ne Kadar Sürer?

Boy uzatma operasyonunda iyileşme süresinin hastadan hastaya farklılık gösterdiğini ifade etmek mümkündür. Bu noktada bu tür tedavilerde ikinci aşama olarak karşımıza çıkan konsolidasyon sürecinin yetişkin bireylerde daha uzun sürdüğü bilinmektedir. Bununla birlikte çocuklar için yapılan uzatma ameliyatında iyileşme süresinin yetişkinlere oranla yarı yarıya daha kısa süreyi kapsadığını ifade etmek mümkün olmaktadır.

Boy uzatmaya yönelik uygulanan operasyon sonrasında fizik tedavi görmek iyileşme sürecini olumlu etkilemektedir. Burada hastanın kas gücünü korumasına yönelik olarak fiziki tedavi uygulaması görmek önerilmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında boy uzatma ameliyatı gündeme geldiği zaman karşımıza son derece hassas bir süreç çıkar.

Hizmetlerimi yakından takip etmek ve haberdar olabilmek için bizi instagram adresimizden  takip edebilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

• Hizmetlerimiz

Dopamin Spor Kulübü

Siz de spor performansınızı arttırmak, ideal kilonuza ulaşmak, beslenme alışkanlıklarınızı kontrol altında tutmak ve diyetisyenimizden spor beslenmesi ve diyet konusunda profesyonel bir destek almak istiyorsanız geç kalmadan Dopamin’e gelin, sağlıkla kalın.

Bize Ulaşın

7/24 Bize Ulaşabilirsiniz.
0543 687 2727

Jimnastik Galeri

Dopamin Spor Kulübü İletişim

Gaziantep'te hizmet verdiğimiz Otizmli çocuklarımız için Dopamin Spor Kulübü'nü aramaktan lütfen çekinmeyin. Size bir telefon kadar yakınız !

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir